Ga naar de inhoud

Zonnepanelen en thuisbatterijen: wat betekent dit voor jouw btw?

Blog 7 maart 2024

Heb je zonnepanelen op je dak liggen of overweeg je deze aan te schaffen? Dan zijn er een aantal belangrijke zaken rondom de btw die je moet weten. Ook als je thuisbatterijen gebruikt of wilt gaan gebruiken, zijn er specifieke regels. Hieronder lees je wat dit voor jou betekent en hoe je eventueel btw kunt terugvragen.

Btw op zonnepanelen: hoe zit dat?

Sinds 1 januari 2023 geldt er een 0% btw-tarief op zonnepanelen die geleverd en geïnstalleerd worden op of bij een woning. Dit betekent dat je geen btw betaalt over de aanschaf en installatie van zonnepanelen op of bij je huis. Je kunt dus ook geen btw terugvragen voor deze zonnepanelen. Echter, er zijn situaties waarin je wel 21% btw betaalt, bijvoorbeeld:

 

  • Als je de factuur vóór 1 januari 2023 hebt ontvangen.
  • Bij aankoop van geïntegreerde zonnepanelen op een nieuwbouwwoning.
  • Als je zonnepanelen koopt met meerdere functies, zoals PVT-systemen.
  • Wanneer de zonnepanelen niet op of bij je woning worden geïnstalleerd, maar bijvoorbeeld op een bedrijfspand.

En hoe zit het met thuisbatterijen?

Thuisbatterijen vallen niet onder het 0%-tarief en zijn dus wel onderhevig aan btw. Het goede nieuws is dat je deze btw kunt terugvragen bij de Belastingdienst. Dit kan interessant zijn als je energie wilt opslaan die je met je zonnepanelen opwekt voor later gebruik.

 

Voorwaarden voor het terugvragen van btw op thuisbatterijen

Om de btw op thuisbatterijen terug te kunnen vragen, moet je voldoen aan een aantal voorwaarden:

 

  1. Btw-ondernemer voor de zonnepanelen: Je moet als btw-ondernemer geregistreerd staan voor de zonnepanelen. Dit houdt in dat je de stroom die je opwekt (deels) teruglevert aan het net en hiervoor een vergoeding ontvangt waarover btw wordt berekend.
  2. Factuur op naam: De factuur van de thuisbatterij moet op jouw naam staan. Zorg ervoor dat deze factuur duidelijk gespecificeerd is en de btw apart vermeld staat.
  3. Tijdig aangifte doen: Je moet binnen zes maanden na afloop van het kalenderjaar waarin je de thuisbatterij hebt aangeschaft, aangifte doen om de btw terug te kunnen vragen.
"Thuisbatterijen vallen niet onder het 0%-tarief en zijn dus wel onderhevig aan btw. Het goede nieuws is dat je deze btw kunt terugvragen bij de Belastingdienst. Dit kan interessant zijn als je energie wilt opslaan die je met je zonnepanelen opwekt voor later gebruik."

Wanneer moet ik btw betalen?

Als je stroom opwekt met je zonnepanelen, gebruik je een deel daarvan zelf. De stroom die je niet gebruikt, lever je terug aan het net. Voor deze teruggeleverde stroom krijg je een vergoeding waarin btw zit. Als zonnepaneelbezitter ben je daarom in sommige gevallen btw-ondernemer. Afhankelijk van jouw situatie moet je de ontvangen btw afdragen of kun je btw terugvragen.

Conclusie

De aanschaf van zonnepanelen en thuisbatterijen kan financieel aantrekkelijk zijn, mede door de mogelijkheid om btw terug te vragen. Zorg ervoor dat je goed op de hoogte bent van de voorwaarden en regelgeving om optimaal gebruik te maken van de beschikbare regelingen. Heb je vragen of twijfel je over jouw situatie? Raadpleeg dan altijd een specialist of neem contact op met de Belastingdienst. Zo weet je zeker dat je geen voordelen misloopt.

Adviesgesprek aanvragen

Contactgegevens

  • Helling 1, 3371 EZ
    Hardinxveld-Giessendam
  • +31 (0)85 004 31 65
  • info@ehbigroup.com
  • KVK: 75919176

Certificeringen

  • ISO-9001
  • VCA**
  • InstallQ (pv klein, pv groot, zegelrecht)