Ga naar de inhoud

Salderingsregeling: Wat betekent de recente stemming voor jou?

Blog 7 maart 2024

Op 13 februari 2024 heeft de Eerste Kamer een belangrijke beslissing genomen die direct van invloed kan zijn op jouw energierekening en duurzaamheidsambities. Tegen de verwachtingen in stemde een meerderheid tegen de afbouw van de salderingsregeling, een ontwikkeling die vooral interessant is voor iedereen met zonnepanelen of plannen in die richting.

Wat is salderen precies?

Salderen is een regeling die het mogelijk maakt om de stroom die je met je zonnepanelen opwekt en teruglevert aan het net, weg te strepen tegen de stroom die je verbruikt. Simpel gezegd: produceer je op jaarbasis meer stroom dan je verbruikt, dan krijg je voor het overschot een vergoeding van je energieleverancier. Het idee was om deze regeling vanaf 2025 geleidelijk af te bouwen en in 2031 volledig te stoppen.

"Produceer je op jaarbasis meer stroom dan je verbruikt, dan krijg je voor het overschot een vergoeding van je energieleverancier."

Waarom stemde de Eerste Kamer tegen?

De angst bestond dat het afschaffen van de salderingsregeling mensen zou ontmoedigen om te investeren in zonnepanelen. Dit zou niet alleen nadelig zijn voor de portemonnee van huiseigenaren en huurders, maar ook de energietransitie in Nederland kunnen vertragen. De partijen die tegen stemden, waaronder GroenLinks-PvdA, zagen te weinig garanties dat het plaatsen van zonnepanelen aantrekkelijk zou blijven.

Boetes en terugleverkosten

Een ander punt van zorg zijn de mogelijke boetes en terugleverkosten die energieleveranciers kunnen opleggen aan consumenten die stroom terugleveren aan het net. Dit zou een extra drempel kunnen opwerpen voor het investeren in duurzame energiebronnen zoals zonnepanelen.

Dynamische energiecontracten

Bij dynamische energiecontracten, waar de prijs van stroom per uur kan variƫren, speelt salderen ook een rol. De vraag is hoe saldering in de toekomst wordt toegepast bij deze contractvorm. Zonder duidelijke regels en garanties kan dit type contract minder aantrekkelijk worden voor mensen met zonnepanelen.

Wat nu?

De stemming in de Eerste Kamer biedt een unieke kans voor politiek en maatschappelijke organisaties om samen te komen tot een nieuw plan. Een plan dat niet alleen de verduurzaming stimuleert, maar ook consumenten beschermt en motiveert om te investeren in groene energie. Het is belangrijk dat er snel duidelijkheid komt over hoe we omgaan met salderen, terugleverkosten en de toekomst van dynamische energiecontracten. Zo kunnen we samen zorgen voor een duurzame toekomst, zonder onnodige financiƫle drempels.

 

In de tussentijd is het voor jou als (toekomstige) eigenaar van zonnepanelen zaak om de ontwikkelingen nauwlettend te volgen. Jouw investering in duurzaamheid mag niet ondermijnd worden door onzekere of nadelige regelgeving. Laten we hopen op een toekomst waarin groene energie voor iedereen toegankelijk en aantrekkelijk blijft.

Adviesgesprek aanvragen

Contactgegevens

  • Helling 1, 3371 EZ
    Hardinxveld-Giessendam
  • +31 (0)85 004 31 65
  • info@ehbigroup.com
  • KVK: 75919176

Certificeringen

  • ISO-9001
  • VCA**
  • InstallQ (pv klein, pv groot, zegelrecht)